Slaďoučké CUPCAKES s kakaovým krémem


Recept je na 12 cupcakes. 

Cupcakes
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 120 ml sojového mléka (+ cca 50 ml navíc -doporučuju nechat si vedle celou krabici:-))
  • 80 ml řepkového oleje
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce vanilkového aroma  (množství dle síly aroma)
Krém
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (které jsme nechali přes noc v lednici)
  • 2 lžíce kokosové vody (která zůstala v plechovce, pod ztuhlým kokos. mlékem)
  • 1-2 lžíce cukr moučka (množství dolaďte dle chuti)
  • 1/2 lžíce vanilkového aroma
  • 1 lžíce raw kakaového prášku
  • 1 lžíce holandského kakaa (pokud nemáte raw kakaový prášek, dejte 1,5 - 2 lžíce)
  • cca 1/2 pytlíčku Smeta-fixu (5g) (ala jde to i bez něj...)

  1. Cupcakes

    Odměříme si 120ml sojového mléka do mističky a přidáme k němu 1 lžíci jablečného octa. Lehce promíchneme a necháme 5 min stát.

    Mezitím si připravíme ostatní ingredience :-)
    Mouku si v míse smícháme s práškem do pečiva a cukrem. 
    Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. Předehřejeme troubu na 180°C.

    Poté si pustíme robota a do mísy k sypkým ingrediencím přidáme postupně 80 ml řepkového oleje, 120ml mléka s octem a vanilkové aroma. Hned si vezmeme mléko které jsme měli připravené bokem a od oka pomalu přiléváme, až je těsto krásně krémové (50-100ml mléka)

    Hotové těsto nalijeme do připravených košíčků a dáme péct na cca 20-25 min. (zda jsou hotové, vyzkoušíme klasicky špejlí)

  2. Krém

    Z lednice si vyndáme plechovku přes noc ztuhlého kokosového mléka. Ztuhlý kokosový krém si vydlabeme do mísy a přidáme k němu 2 lžíce kokosové vody, která nám zůstala na dně.

    K tomu přidáme cukr moučku (podle toho jak sladký krém chceme), lžíci raw kakaového prášku, lžíci holandského kakaa a vanilkové aroma.

    Celé prošleháme ručním šlehačem na hladký krém. Poté přisypeme ještě cca půl pytlíčku Smeta-fixu a ještě prošleháme.  Krém je hotov :-)
Cupcakes zdobíme až po úplném vychladnutí. Hotový krém si tedy dejte zatím do lednice, než vám vychladnou :-)


3 komentáře

  1. Ahoj, z čeho jsou ty hvězdičky? Já nedávno hledala vegan zdobení ale ve všem byla želatina...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to bohužel už nezjistím, je to opravdu douho, co jsem je měla, jsou kupovaný v Německu. Stopro ale vím, že byli 100% rostlinného původu.

      Vymazat