ZELŇAČKA


Moje nejoblíbenější polévka!! - v lehčí verzi! :-) Poprvé se mi podařilo dát málo papriky, tak je polévka trochu světlejší :-))  Nicméně naprosto uspokojila moje chutě po řádné zelňačce :-))
  • 1 cibule
  • 3-4 lžíce řepkového oleje
  • 1-2 lžíce červené papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500g kysaného zelí
  • 4-5 menších brambor
  • 2 sojové párky Alfa Bio
  • ovesná smetana
  • sůl, pepř, (může být chilli)
Cibulku si nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Pak přidáme červenou papriku a na mírném plameni osmahneme - opatrně, pokud se paprika připálí, zhořkne. Po chvíli přidáme hladkou mouku a ještě lehce osmahneme - vytvoříme paprikovo-cibulovou jíšku :-) Odstavíme pánev z plamene a necháme stydnout.

Slijeme si kysané zelí - nálev ve kterém zelí bylo, si odlejeme do sklenky, pokud by bylo polévku potřeba ještě dokyselit. Zelí lehce propláchneme pod tekoucí vodou, aby nebylo tolik kyselé. (Pokud máte zelňačku rádi hodně kyselou, zelí  neproplachujte). Pořádně ho vyždímeme a ještě pokrájíme.

Zelí dáme do hrnce, zalijeme asi 1,5 - 2 litry studené vody a dáme vařit, dokud zelí nezměkne. (cca 20 min od bodu varu)

Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na drobné kostičky. Dáme vařit do osolené vody zvlášť, do jiného hrnce.

Když nám zelí změkne, přidáme k němu cibulovo-paprikovou jíšku a dobře rozmícháme. Pak přidáme uvařené, slité brambory a dle chuti ještě dosolíme, případně přikyselíme nálevem, který jsme si schovali. (přidala jsem i trochu chilli, protože máme rádi zelňačku pikantní)

Na pánvi osmahneme na kolečka nakrájené sojové párky a přidáme do polévky. Zjemníme smetanou, krátce ještě povaříme a můžeme podávat :-))


Žádné komentáře