Zapečené BOLOŇSKÉ těstoviny


Na 1 pekáč (pro 6-7 lidí) budeme potřebovat:
  • 1 balíček těstovin (500g)
  • 1 krabička pasírovaných rajčat (500g)
  • 150-200g sojového granulátu v suchém stavu (množství dejte dle Vaší chuti)
  • 1 cibule
  • řepkový olej
  • mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • třtinový cukr
  • tymián
  • 100-150g tofu natural
  • cca 30 ml rostliného mléka 
  • veganský sýr na posypání - já použila již nastrouhaný Wilmersburger

Do osolené vody si dáme vařit těstoviny a sojový granulát (zvlášť samozřejmě:-)) )
Po uvaření slijeme těstoviny a vsypeme do pekáče vymazaného olejem. Ze sojového granulátu lehce vymačkáme vodu.

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji v hluboké pánvi. Přidáme uvařený sojový granulát, lehce osmažíme, poprášíme mletou paprikou, opepříme a přidáme tymián (množství dle chuti).
Zalijeme pasírovanými rajčaty a přivedeme k varu.
Poté dosolíme, přidáme případně trochu cukru a 5-10 minutek povaříme na mírném plameni.

Směs nalijeme do pekáče na těstoviny a důkladně promícháme.

Do misky rozdrobíme na menší kousky tofu, zalijeme trošičkou mléka a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. (ideálně na konzistenci zakysané smetany /mléko přidáme dle konzistence) 
Takto rozmixované tofu rovnoměrně rozetřeme stěrkou na těstoviny a bohatě posypeme sýrem.

Pečeme v troubě na 200°C asi 25-30 minut.

Žádné komentáře