Výborný BEZLEPKOVÝ chléb z POHANKY



Tenhle recept je od mé oblíbenkyně Ethique. Musela jsem ho vyzkoušet, protože už na fotkách vypadal "výborně" :-) Je navíc jednoduchý, takže u nás doma se bude péci často :-)

Tady je recept:
  • 400g pohanka - loupaná kroupy (ta světlá :-) )
  •  1 lžíce CHIA semínek + 3 lžíce vody
  • 200 ml vody
  • 5 lžic jablečného octa
  • 2 lžíce oleje
  • 50g polohrubé kukuřičné mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička vinného kamene - kypřící prášek bez fosfátů
  • 1/2 lžičky sody bikarbony
  • slunečnicová semínka na posypání

Pohanku propláchneme a přes noc namočíme. (minimálně namočená musí být 4 hodiny)

Začínám tím, že si předehřeji troubu na 180°C. Je potřeba ,aby při vkládání formy s chlebem byla trouba opravdu rozehřátá na požadovanou teplotu. Pak si vyložíme formu pečícím papírem.

V mističce si smícháme chia semínka se třemi lžícemi vody a necháme zgelovatět.

Pohanku si slijeme přes síto, znovu propláchneme. Odkapanou dáme do koktejlového mixéru. Přidáme vodu, jablečný ocet a olej. Důkladně umixujeme na hladké, husté těsto. Cca 3-4 minuty.
Pak přidáme zgelovatělá chia semínka a ještě krátce, dobře promixujeme.

Do větší mísy si připravíme kukuřičnou mouku, sůl, kmín, koriandr, vinný kámen, sodu a dobře promícháme. Opatrně přiléváme umixované těsto a dobře promícháváme. Když máme směs dobře promíchanou, bez hrudek, přelijeme do formy, navrch posypeme slunečnicovými semínky a rychle dáme do trouby.

Pečeme 45 - 60 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda už je chléb hotový. 

Po vyndání z trouby necháme vychladnout na mřížce :-)

Formu ve které jsem chléb dělala najdete v odkazu  ZDE.











3 komentáře

  1. Tohle vypadá hodně dobře. Nejsem bezlepkář, ale asi to prubnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. taky nejsem bezlepkář, ale tenhle chlebík, je vážně moc dobrý! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý! Jak chuťově, tak konzistenčně. Díky za recept. Jen jsem ho dala do moc velké dortové formy a mám z něj placku :-D aspoň nemá tendenci se rozpadat :-D

    OdpovědětVymazat