Tenhle recept je od mé oblíbenkyně Ethique. Musela jsem ho vyzkoušet, protože už na fotkách vypadal "výborně" :-) Je navíc jednoduchý, takže u nás doma se bude péci často :-)
Tady je recept:
- 400g pohanka - loupaná kroupy (ta světlá :-) )
- 1 lžíce CHIA semínek + 3 lžíce vody
- 200 ml vody
- 5 lžic jablečného octa
- 2 lžíce oleje
- 50g polohrubé kukuřičné mouky
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička vinného kamene - kypřící prášek bez fosfátů
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- slunečnicová semínka na posypání
Pohanku propláchneme a přes noc namočíme. (minimálně namočená musí být 4 hodiny)
Začínám tím, že si předehřeji troubu na 180°C. Je potřeba ,aby při vkládání formy s chlebem byla trouba opravdu rozehřátá na požadovanou teplotu. Pak si vyložíme formu pečícím papírem.
V mističce si smícháme chia semínka se třemi lžícemi vody a necháme zgelovatět.
Pohanku si slijeme přes síto, znovu propláchneme. Odkapanou dáme do koktejlového mixéru. Přidáme vodu, jablečný ocet a olej. Důkladně umixujeme na hladké, husté těsto. Cca 3-4 minuty.
Pak přidáme zgelovatělá chia semínka a ještě krátce, dobře promixujeme.
Do větší mísy si připravíme kukuřičnou mouku, sůl, kmín, koriandr, vinný kámen, sodu a dobře promícháme. Opatrně přiléváme umixované těsto a dobře promícháváme. Když máme směs dobře promíchanou, bez hrudek, přelijeme do formy, navrch posypeme slunečnicovými semínky a rychle dáme do trouby.
Pečeme 45 - 60 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda už je chléb hotový.
Po vyndání z trouby necháme vychladnout na mřížce :-)
Formu ve které jsem chléb dělala najdete v odkazu ZDE.
Tohle vypadá hodně dobře. Nejsem bezlepkář, ale asi to prubnu :)
OdpovědětVymazattaky nejsem bezlepkář, ale tenhle chlebík, je vážně moc dobrý! :-)
OdpovědětVymazatSkvělý! Jak chuťově, tak konzistenčně. Díky za recept. Jen jsem ho dala do moc velké dortové formy a mám z něj placku :-D aspoň nemá tendenci se rozpadat :-D
OdpovědětVymazat