Tohle jídlo jsem nedávno ochutnala v jedné pivovarské (!) restauraci :-) Natolik mě nadchlo, že jsem si řekla, že to musim zkusit doma! Bylo hodně výrazně kořeněné a trochu pikantní. Avšak všechny chutě byly krásně rozpoznatelné. Bylo to zkrátka vynikající !
Připravte si tedy na 2-3 porce:
- 250g krup (nevařených)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 hrsti sušených hub (ty si předem na 30-40 min namočte do vody)
- 1/2 lžičky kmínu mletého
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce tymiánu
- pepř
- sůl
- 10 - 12 sušených švestek
- 0,5 l vody
V hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek a krátce osmahneme.
Pak přilijeme houby i s vodou, ve které byly namočeny.
Přidáme kmín, majoránku a tymián. Promícháme a přisypeme kroupy. Přilijeme ještě 0,5 l vody a dobře promícháme. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni (aby pěkně probublávalo - nevřelo) asi 30 minut. Pokud je mezitím potřeba, dolijeme ještě trochu vody..
Pak lehce dosolíme a dopepříme - pepřem nešetříme, dodá jídlu správně lehce štiplavou chuť :-)
Povaříme ještě 5-10 minut, než se vyvaří přebytečná voda a odstavíme z plamene.
Švestky si nakrájíme na drobné kousky, přimícháme do krup a necháme ještě cca 5-7 minut odstát.
Poté můžeme podávat ozdobené lístkem bazalky - nemusí být jen ozdoba, zjistili jsme, že je moc dobré si lístky bazalky nasekat a přimíchat do "rizota" :-)
Žádné komentáře