KROUPOVÉ rizoto s HOUBAMI a sušenými ŠVESTKAMI



Tohle jídlo jsem nedávno ochutnala v jedné pivovarské (!) restauraci :-) Natolik mě nadchlo, že jsem si řekla, že to musim zkusit doma! Bylo hodně výrazně kořeněné a trochu pikantní. Avšak všechny chutě byly krásně rozpoznatelné. Bylo to zkrátka vynikající ! 

Připravte si tedy na 2-3 porce:
  • 250g krup (nevařených)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 hrsti sušených hub (ty si předem na 30-40 min namočte do vody)
  • 1/2 lžičky kmínu mletého
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce tymiánu
  • pepř
  • sůl
  • 10 - 12 sušených švestek
  • 0,5 l vody




V hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek a krátce osmahneme. 

Pak přilijeme houby i s vodou, ve které byly namočeny.  
Přidáme kmín, majoránku a tymián. Promícháme a přisypeme kroupy. Přilijeme ještě 0,5 l vody a dobře promícháme. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni (aby pěkně probublávalo - nevřelo) asi 30 minut. Pokud je mezitím potřeba, dolijeme ještě trochu vody..

Pak lehce dosolíme a dopepříme - pepřem nešetříme, dodá jídlu správně lehce štiplavou chuť :-) 
Povaříme ještě 5-10 minut, než se vyvaří přebytečná voda a odstavíme z plamene. 
Švestky si nakrájíme na drobné kousky, přimícháme do krup a necháme ještě cca 5-7 minut odstát.

Poté můžeme podávat ozdobené lístkem bazalky - nemusí být jen ozdoba, zjistili jsme, že je moc dobré si lístky bazalky nasekat a přimíchat do "rizota" :-)





Žádné komentáře