Opravdu výborná, jemná, jednoduchá a velice rychlá rostlinná majonéza!! Trochu mě mrzí, že jsem ji nevyzkoušela dříve, ale všechno má svůj čas :-) Já už od teď hotovou majonézu v obchodě určitě kupovat nebudu :-)
Budeme potřebovat:
- 100 ml sojového mléka (vyzkouším i jiná)
- 200 ml rostlinného oleje (použila jsem řepkový, ale zkusím ještě další- např. olivový)
- větší špetka soli (nebo dle chuti)
- 1/2 lžičky hořčice
Všechny ingredience dáme do vyšší nádoby, vezmeme tyčový mixér a zhruba 30 vteřin mixujeme!
Vznikne krásně jemná majonéza :-)
Z majonézy lehce uděláme tatarskou omáčku, přidáním jemně nasekané cibulky, najemno nastrouhané kyselé okurky, pepře, soli a trošky hořčice.
Doporučuji dát do sklenice a vrazit do lednice :-))
Zkoušela jsem majonézu udělat z rýžového mléka, ale bohužel se nepovedla. Rýžové tedy ne.
teda, žádná věda a věřím, že je dobrá
OdpovědětVymazattu musíš zkusit! je výborná!! stojí to za to :-)
VymazatNevim jak to, ale vubec se mi nepodarila, zustala uplne tekuta, i kdyz jsem sla presne podle navodu :(
OdpovědětVymazatZ jakého mléka jsi dělala?
VymazatZ ovesneho..
VymazatMám doma sójové light, môžem použiť aj to, alebo musí byť klasické? :)
OdpovědětVymazatTak light jsem nezkoušela :-/ musíte otestovat :-) možná tolik nezhoustne, ale těžko říct, třeba ano..
VymazatJak dlouho taková majonéza vydrží dobrá? :)
OdpovědětVymazatKdyž je dobře uskladněná - jako na fotce - ve sklenici s těsněním, vydrží 5-6 dní v lednici - mám vyzkoušeno.
VymazatŠlo by to případně udělat i ze sojové smetany?
OdpovědětVymazatTo jsem nezkoušela, takže nevím..., ale teoreticky by to jít mohlo :-)
Vymazatmajonézu jsem dělala před 14 dny, dobrá, hustá. Dnes jsem si ji chtěla udělat znovu na salát na vánoce a tekutá. Jak je to možné...:( přitom jsem dělala všechno stejně
OdpovědětVymazatto netuším :-/ mě se to stalo jen jednou a to jsem obrátila poměr sojového mléka a oleje... (dala jsem 200ml mléka a 100ml oleje- čož je přesně obráceně) , takže nevím...., jinak jsem s tím problém neměla..
Vymazattak jsem to zkusila znovu a zase nic :( já fakt nevím, kde je chyba.. co přesně za olej a mléko dáváš?
VymazatTak to vážně netuším. Kupuju obyčejné sojové mléko v DM, nebo Alnatura. Olej používám řepkový. Nikdy jsem neměla problém.. pokud děláte ve správném poměru, tak vážně nevím, kde je chyba.
Vymazatproblem muze byt v tom,ze mleko ma jinou teplotu,nez olej. Nebo taky,ze lijes olej moc rychle do mleka.Jinak si to neumim vysvetlit.Jedine v tom muze byt chyba.Vyzkousej.....jana
OdpovědětVymazatProblém může být v tom, že mléko se dá použít nejspíš jen to sójové. Ono totiž to, že se to tak krásně vyšlehá je dané bílkovinama. A sójové jich obsahuje dost. Takže z ovesného a jiných čistě "sacharidových" to nejspíš nepůjde vůbec. Spíš leda nějaká luštěninová. To jsem četla na internetu, ale třeba mě někdo vyvede z omylu :) (sama bych byla ráda, kvůli štítné žláze se sóje snažím vyhýbat)
OdpovědětVymazatK mému překvapení to opravdu funguje. Děkuju ti moc, nečekala jsem, že to bude tak jednoduché :)
OdpovědětVymazatMisto sojoveho mleka, lze pouzit nalev z cizrny (aquqfaba), jone rostlinne mleko fungovat nebude. Cim vice oleje tim je majoneza hustsi, takze mleka/aquafaby neni treba mnoho.
OdpovědětVymazat